21/11/12

ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ
                                        ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Σήμερα Τετάρτη 21/11/2012 η δημοτική αρχή στο δημαρχείο Βύρωνα έκανε δημοπρασία για τη μίσθωση από ιδιώτη για 8 χρόνια του αναψυκτήριου και περιβάλλοντος χώρου στην παιδική χαρά της Ανάληψης. Αναψυκτήριο, που έχει αφήσει εγκαταλελειμμένο να ερημώνει εδώ και χρόνια. Είναι η δεύτερη προσπάθεια εκχώρησης δημόσιων χώρων σε ιδιώτες από τις 3 που έχει βάλει μπροστά, ανάμεσα τους και της Λαμπηδόνας, που είναι στο άλσος της Αγ. Τριάδας.
Η δημοπρασία, σύμφωνα με τη διακήρυξη, ήταν ανοικτή, δημόσια και προφορική στο δημοτικό κατάστημα και ξεκινούσε στις 11 πμ. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς. Στις ερωτήσεις των κατοίκων για το που θα γίνει η δημοπρασία και που είναι η επιτροπή δεν δινόταν απάντηση από τους παράγοντες της δημ. εξουσίας. Από το γραφείο του δημάρχου ενημέρωσαν ότι δεν είχε προσέλθει ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος από την επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας εντός του γραφείου του, όπου είχε γίνει και η προηγούμενη δημοπρασία. Μέχρι και τις 11.30 δεν είχε εμφανιστεί ούτε και ενδιαφερόμενος. Ξαφνικά μάθαμε ότι η δημοπρασία ήταν σε εξέλιξη μέσα στις κλειστές πόρτες του γραφείου του δημάρχου. Ο οποίος είχε μπει μαζί με μέλη της επιτροπής από το μπαλκόνι (!!). 
Όταν δε οι κάτοικοι μπήκαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, ο δήμαρχος άρχισε να φωνάζει να βγουν έξω και ότι γίνεται κατάληψη. Έπεφτε σε συνεχείς αντιφάσεις, μια έλεγε ότι η δημοπρασία σωστά γίνεται στο γραφείο του, γιατί είναι δημόσιος χώρος αφού είναι μέσα στο δημοτικό κατάστημα και την άλλη έλεγε να βγουν όλοι έξω γιατί το γραφείο του δεν είναι δημόσιος χώρος. Δημιουργούσε κλίμα έντασης, με βρισιές, χαρακτηρισμούς και αντεγκλήσεις. Έγινε φανερό ότι ήταν μια στημένη παράσταση. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία για προστασία και για να επέμβει στην «κατάληψη». Οι 6 αστυνομικοί, που μπήκαν μέσα, δεν συνέλαβαν κανένα βέβαια, αφού δεν υπήρχε κάποια αιτία και οι άλλες αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο δρόμο η κλούβα, τα 2 περιπολικά και 16 αστυνομικοί από τις ομάδες Δέλτα με μηχανές, έφυγαν άπρακτοι. Ο δήμαρχος  μπροστά στους αστυνομικούς έκλεισε τελικά τη δημοπρασία, δηλώνοντας ότι «ο διαγωνισμός κρίνεται άκυρος λόγω κατάληψης».
Το όλο σκηνικό ήταν απίθανο και τραγελαφικό. Από τη μια ο δήμαρχος να καλεί την αστυνομία και να λέει ότι οι κάτοικοι φέρονται φασιστικά  και χαφιεδίζουν στην αστυνομία και από την άλλη κάποιοι κάτοικοι να λένε ότι θα κάνουν μηνύσεις και να ζητούν να γίνουν συλλήψεις για τις βρισιές που εκστόμιζε ο δήμαρχος.
Οι παρατυπίες και αυθαιρεσίες της δημ. αρχής βγάζουν μάτι. Για να προσπεραστούν αυτά ο δήμαρχος επιδιώκει να παίξουμε στο παιχνίδι του, πυροδοτεί κλίμα έντασης και μιλά για βία που του ασκείται, ώστε να θολώσει τα νερά για τις ευθύνες τους με τον πρόσφατο τραυματισμό που προξένησε ο δημοτικός του σύμβουλος, Ρεϊζίδης, στον εκπρόσωπό μας στην επιτροπή περιβάλλοντος, Σταύρο Τζιορτζιώτη.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες τους σε πολιτισμό, αλληλεγγύη, στέγαση εκδηλώσεων και δράσεων των συλλογικοτήτων τους. Η πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικας για να περάσουν όλα σε ιδιώτες και να μην μείνει ούτε μια σπιθαμή δημόσιου χώρου για δημόσια-δωρεάν χρήση από τους κατοίκους δεν θα περάσει.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για να περιφρουρήσουν τους χώρους από την ιδιωτικοποίηση. Οι συκοφαντίες και επιδιώξεις του δημάρχου δεν θα περάσουν. Ο δήμος να πάψει να μεσολαβεί ως φορομπηχτικός μηχανισμός και μεσάζων για την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και δημόσιων χώρων.

   H ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
 

21/11/2012