11/9/12

ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


Πληροφορηθήκαμε ότι, μετά από μήνυση του διοικητή του 586 ΤΠ/Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών, Δ. Βούτση, για συκοφαντική δυσφήμηση σε σχέση με περιεχόμενο δημοσιεύσεων σε ιστολόγιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων που αφορά ενέργειες του στο στρατόπεδο, έχει ξεκινήσει διαδικασία κλήσης στον εισαγγελέα μελών της Επιτροπής.

Δηλώνουμε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης και κρίσης. Το δικαίωμα της κριτικής σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσια θέση είναι αναφαίρετο και αποτελεί υποχρέωση κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητας. Κρίνουμε ότι συνιστά επικίνδυνο αντιδημοκρατικό ολίσθημα η άσκηση δίωξης για δημόσια τοποθέτηση που αφορά τη στάση ενός αξιωματικού, από τη στιγμή που το δημοσίευμα δεν περιέχει εξύβριση ή αναληθή στοιχεία, όπως εξάλλου φαίνεται και από την κατάθεση του μηνυτή.

Η πολιτεία και η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση όχι μόνο να προστατεύει την ελευθερία έκφρασης και κριτικής, αλλά να ενθαρρύνει τέτοιες κριτικές, που αποτελούν στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας.

Σε αυτούς τους δύσκολους και πρωτόγνωρους καιρούς η δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις συνθήκες ζωής και την αξιοπρέπεια των στρατευμένων και να αντικρούει τις προσπάθειες για δημιουργία στεγανών στο στρατό και στα σώματα ασφαλείας. Αλλιώς, ολισθαίνουμε σε κατήφορο αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας σε όσους καλούνται να απολογηθούν και ζητάμε την παύση της διαδικασίας κλήσεων στον εισαγγελέα για το θέμα και να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία άσκησης δικαστικών διώξεων.

 

Απαιτούμε την ανάκληση των κατηγοριών και την παύση κάθε δίωξης.

 

11/9/2012                         

 

 

                                                                       ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ