26/5/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Στο ίδιο έργο θεατές…
Πέντε μήνες από την εφαρμογή του Καλλικράτη και λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των δήμων, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, και παρά τις συνεχιζόμενες «διαψεύσεις» του κ. Δημάρχου για τα οικονομικά του, η σκληρή πραγματικότητα καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους της Δημοτικής Αρχής.
Η έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας και των υπερωριών, η έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, η υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των φιλοξενούμενων βρεφών και νηπίων καθώς το Νομικό Πρόσωπο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Ν.Π.) οφείλει χρήματα στους προμηθευτές και αυτοί δεν τους τροφοδοτούν με τα απαραίτητα είδη. Τέτοιου είδους προβλήματα είχαν εμφανιστεί και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αντί, όμως, η διοίκηση του Ν. Π. να φροντίσει να μην επαναληφθούν, συνεχίζει την ίδια πρακτική. Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός, αφού οι γονείς των βρεφών και των νηπίων καταβάλλουν κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό τα τροφεία, τα οποία υποτίθεται ξοδεύονται για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Ν.Π. έχουν σοβαρές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση. Τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, και τα οποία πρέπει να καταργηθούν, δεν δίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη σίτιση αποτελούν πρόκληση για τους γονείς. Επίσης, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του Ν.Π. (πρόσκειται στη Δημοτική αρχή) ανερυθρίαστα σε μια περίοδο, όπου το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται από την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, αποφάσισε την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Οι προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των τροφείων σε ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών ξεχάστηκαν προκειμένου να βγει το Ν.Π. από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Οι όποιες διαψεύσεις δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την πραγματικότητα. Ο Δήμος βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, τόσο εξαιτίας των παρακρατημένων πόρων, της μειωμένης επιχορήγησης από την κεντρική εξουσία, μέσω και του Καλλικράτη (τον οποίο ψήφισαν η παράταξη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Κόνσουλα), όσο και της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης που επικρατούν στο Δήμο και έβρισκαν λεφτά για έργα βιτρίνας, ενώ δεν βρίσκουν για τις κοινωνικές ανάγκες. Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν όλο και πιο συχνά όγκους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης, τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία να αυξάνονται, τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς να μη σιτίζονται κανονικά.

• Καλούμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου να λύσει το πρόβλημα, ώστε να αρχίσει η προμήθεια των τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς.
• Όχι στην αύξηση του ωραρίου εργασίας. Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους.
• Διεκδικούμε δημόσιους, δωρεάν, δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
• Απαιτούμε να καταργηθούν τώρα τα τροφεία.
Μάιος 2011

8/5/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ"

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Νεαπόλεως 25, arpa_vyrona@yahoo.gr aristeriparemvasivyrona.blogspotcom

ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ-«ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ραγκούσης ανακοίνωσε στις 5/5 σε συγκέντρωση περιφερειαρχών ότι με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί πρόγραμμα εξυγίανσης 58 δήμων που είναι υπερβολικά χρεωμένοι, δηλαδή έχουν χρέη πάνω από 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ. Ο Δήμος Βύρωνα περιλαμβάνεται ως 17ος στους 24 δήμους που είναι στο κόκκινο, δηλαδή έχουν χρέη πάνω από 150% των εσόδων του.
Το πρόγραμμα «εξυγίανσης» περιλαμβάνει επιτήρηση, έλεγχο, περικοπές δαπανών και ποινές. Για αυτά και για την άμεση σχέση του με τα μνημόνια και τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως «ειδικό μνημόνιο», ενώ η τριμελής επιτροπή επιτήρησης των δήμων με μέλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζεται ως «τρόικα». Η πορεία αυτή προβλεπόταν από τις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και από το 1ο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.. Έχει ευθεία σχέση με την προωθούμενη επιχειρηματικοποίηση των δήμων, την ανταποδοτική-φορομπηχτική λειτουργία του, που αντιμετωπίζει τον κάτοικο ως πελάτη.

Στα πρότυπα της πολιτικής, που χαράζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήθεν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, επιβάλλει και στους δήμους μέτρα δήθεν για τη μείωση των χρεών τους ως ποσοστό επί των εσόδων, μέτρα που φέρνουν άμεσα μείωση των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Συγκεκριμένα, πάγωμα προσλήψεων και συμβάσεων, πάγωμα νέων έργων, διάθεση των εσόδων των δήμων και της ΣΑΤΑ πρωταρχικά για διακανονισμό των δανείων. Αυτά τα μέτρα και με την περαιτέρω εξειδίκευσή τους φέρνουν αποδυνάμωση από προσωπικό των νευραλγικών τομέων της καθαριότητας των δήμων, των παιδικών σταθμών, των υπηρεσιών πρόνοιας, κ.α.. Η «κατά περίπτωση έγκριση διάθεσης κονδυλίων από τη ΣΑΤΑ μόνο για συντήρηση και επισκευές υποδομών» είναι φανερό ότι σημαίνει δραστικές περικοπές στη συντήρηση-επισκευή των σχολείων, των δημόσιων χώρων και κτιρίων. Για ξεκάρφωμα ανακοινώνονται και περικοπές-πάγωμα των δαπανών των δήμων για δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις. Όλα αυτά για να αποπληρωθούν οι δανειστές των δήμων. Δηλαδή, η κεντρική χρηματοδότηση που προέρχεται από τους δικούς μας φόρους θα πάει στις τράπεζες και οι δήμοι θα επιβάλλουν και άλλους νέους φόρους στους κατοίκους.

Η κεντρική κυβέρνηση που παραδέχεται στην ίδια ανακοίνωση ότι η κατάσταση του δικού της χρέους είναι πολλαπλά χειρότερη, έρχεται ως αδέκαστος κριτής να δώσει συνταγές «εξυγίανσης» των δήμων. Φυσικά και δεν τους πιστεύουμε. Ο στόχος τους είναι να επιβληθεί παραπέρα διάλυση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας για παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαριότητα, δημόσιες υποδομές. Να ξεπουληθούν τα πάντα και να παραδοθούν στο κεφάλαιο και στις τράπεζες.

Από την άλλη η δημοτική αρχή Βύρωνα έχει σοβαρές ευθύνες για την τελική κατάληξη της πολιτικής της. Η οικονομική διαχείριση της όλα αυτά τα χρόνια είναι συνυπεύθυνη που έφτασε ο δήμος σε αυτή την κατάσταση. Έργα βιτρίνας για τις ανάγκες των κατασκευαστικών εταιρειών και όχι τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, υπερτιμημένες κοστολογήσεις και αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών, φορομπηξία των κατοίκων που δεν έλυσε κανένα οικονομικό πρόβλημα. Να θυμίσουμε από τη διακήρυξή μας το 2010 ότι επισημαίναμε: «Η δημοτική αρχή παίρνει συνεχώς δάνεια. Το 2009 δανείστηκε 5,7 εκ. €. Το έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 15 εκ. €. Την ίδια χρονιά ξόδεψε 400 χιλ. € για δημόσιες σχέσεις, συμβούλους, εκδηλώσεις, επικοινωνιακή πολιτική…. Η χρεωκοπία του δήμου, παρά τη φορομπηξία, έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό στα πρότυπα της κεντρικής κυβέρνησης…».

Με αφορμή την ψήφιση από τη δημ. αρχή του προϋπολογισμού για το 2011 τοποθετηθήκαμε ξανά στο δημ. συμβούλιο και με ανακοίνωση και αφισάκι για την οικονομική πολιτική της δημ. εξουσίας και τη δική μας αντίληψη. Μόλις, πριν λίγες μέρες, στις 18/4, με προβλήματα που εντοπίσαμε από την έλλειψη δυνατότητας του δήμου για πληρωμή καυσίμων των απορριμματοφόρων, για καθυστερήσεις σε πληρωμές εργαζόμενων και προμηθευτών βγάλαμε νέα ανακοίνωση που επισημαίναμε ότι ο δήμος παρουσιάζει σημάδια οικονομικής κατάρρευσης. Σε απάντηση όλων αυτών ο κ. δήμαρχος με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «πολιτική αλητεία» τις επισημάνσεις μας, «συκοφαντικά και ψευδή» τα περί έλλειψης χρημάτων, μας κατήγγειλε ως «συμπλεγματικούς και ιδεοληπτικούς παράγοντες», ότι «καταψηφίζουμε» τα έργα του, «δεν συνεισφέρουμε με εφικτές προτάσεις».

Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε και πολύ σύντομα διαψεύστηκε ο κ. δήμαρχος, που απέκρυπτε την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου. Αναμένουμε ότι πάλι ο κ. δήμαρχος θα αποποιηθεί τις ευθύνες του, όπως με τη δήλωση του: «Οι μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων, με άλλοθι την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και απειλούν με οικονομική κατάρρευση όλους τους Δήμους της Ελλάδας». Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα της μη απόδοσης του συνόλου της κρατικής χρηματοδότης , δεν εξηγεί γιατί ο Δήμος Βύρωνα είναι στους πρώτους 17 πιο χρεωμένους από τους 325 δήμους της χώρας. Ο κ. δήμαρχος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και οι παρατάξεις της «αντιπολίτευσης», που αποφεύγουν τόσο καιρό μια δημόσια τοποθέτηση, να πάρουν θέση. Η πολιτική της δημοτικής εξουσίας είναι αντίγραφο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και μάλιστα θεωρούμε ότι όπως η κυβέρνηση βολεύεται να επικαλείται την τρόικα για να πάρει τα αντιλαϊκά μέτρα, έτσι τώρα και η δημ. αρχή θα βολεύεται να επικαλείται το πρόγραμμα «εξυγίανσης» για τους νέους φόρους και την κατάρρευση των υπηρεσιών του δήμου. Και αφού ο κ. Χαρδαλιάς επικαλείται ότι φταίει η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, τότε είναι διπλά υπόλογος που ψήφισε υπέρ του «Καλλικράτη» από κοινού με τον κ. Κόνσουλα, ενώ ήξερε ότι αυτά προωθούνται από τον «Καλλικράτη».

Αδιέξοδο αποδεικνύεται αυτό το σύστημα «ανάπτυξης». Γεννά κρίσεις, χρεωκοπίες και αντικαθιστά τα όνειρα για καλυτέρευση της ζωής με τη φτώχεια, την ανεργία, τη μαζική εξάπλωση της εξαθλίωσης, το γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Αδιέξοδη αποδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της ΛΑΟΣ και Ν.Δ., που όχι μόνο δεν οδηγούν σε απαλλαγή από το βραχνά του χρέους και των ελλειμμάτων που δημιούργησαν, αλλά μας οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στην εκμετάλλευση και το ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας για να προστατεύουν τους τραπεζίτες και τα κέρδη των πλουσίων. Αδιέξοδη αποδεικνύεται και η πολιτική των δημάρχων που διαχειρίζονται τους δήμους ασκώντας αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αδιέξοδες και οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση αυτού του συστήματος.

Η μόνη σήμερα «εφικτή» διέξοδος για τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους άνεργους είναι να επιβάλλουμε αυτό που μας έχουν εμποτίσει να θεωρούμε «ανέφικτο». Να ανατρέψουμε την εξουσία τους.
Να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει από τον πλούτο που παράγουμε και τώρα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
- Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με σταθερή εργασιακή σχέση.
- Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε εργατικό κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
- Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι το καρπώθηκαν με επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να γυρίσουν τα κλεμμένα.
- Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
6/5/2011