26/2/11

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑΝεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Καταγγέλλουμε τη νέα αντεργατική ενέργεια και τον αυταρχικό κατήφορο της δημοτικής αρχής του Βύρωνα, που προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο δήμο. Η πράξη αυτή έγινε γνωστή στο Σωματείο των Εργαζόμενων σήμερα, αφού έγινε η προσφυγή (18/2), αλλά και η εκδίκαση από το Δικαστήριο (21/2). Δηλαδή, φτάσαμε στο σημείο να γίνονται δίκες και να αποφασίζονται καταδίκες εν αγνοία των ίδιων των άμεσα εμπλεκόμενων. Είναι φανερό ότι αυτά θυμίζουν άλλες εποχές.
Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, οι μάσκες έπεσαν. Στη θέση του υποτιθέμενα προοδευτικού προφίλ, που με τόσο κόπο και με τη συμβολή διαφόρων προσπάθησε να χτίσει ο κ. δήμαρχος, βγήκε στην επιφάνεια ένα αντεργατικό, νεοφιλελεύθερο προσωπείο.
Η δημοτική αρχή αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και είκοσι μέρες, καταφεύγει στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή απολύει 47 εργαζόμενους που δούλευαν ανασφάλιστοι, χωρίς καμία σύμβαση (με εξαίρεση τους δύο τελευταίους μήνες) στη δημοτική επιχείρηση. Φανερό είναι ότι θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να σταματήσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, θέλει να επιβάλλει ένα σύνολο από αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους κατοίκους.
Ο κ. Χαρδαλιάς δε διστάζει να συκοφαντεί το σωματείο εργαζομένων, να καταφεύγει στα δικαστήρια και να αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις σε μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα υιοθετεί και ο ίδιος. Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μια πρωτοφανής ενέργεια στην ιστορία της πόλης μας, καθώς τέτοιες πρακτικές έχουν να εφαρμοστούν στο δήμο από την εποχή της χούντας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χαρδαλιάς επιλέγει παρόμοιες πρακτικές καταστολής. Δε δίστασε το 1992, ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, να συνοδεύει τα ΜΑΤ που προστάτευαν ιδιωτικές εταιρείες, που μάζευαν απορρίμματα από τις γειτονιές της πόλης, υλοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Από τις ενέργειες αυτές αποδεικνύεται ότι οι πύρινοι λόγοι ενάντια στο μνημόνιο και την τρόικα αποτελούν κούφια λόγια. Η δημοτική αρχή εναρμονίζεται και υλοποιεί πλήρως την πολιτική της τρόικας, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης.

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης δε θα περάσει. Οι μαζικοί αγώνες των εργαζόμενων και των δημοτών θα ανατρέψουν τα σχέδια τους.25/2/2011

16/2/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η αντεργατική-αντικοινωνική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας ξετυλίγεται μαζί με την επίθεση στους μετανάστες. Είναι κομμάτι της πολιτικής, αλλά και της προπαγάνδας όλων όσων στηρίζουν το σύστημα, που για τα δεινά των δημόσιων οικονομικών, για την ανεργία, για την εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων, την αύξηση της εγκληματικότητας θέλουν να μας πείσουν ότι φταίνε οι μετανάστες και να δεχτούμε να αποτελέσουν τα κατεξοχήν εξιλαστήρια θύματα. Μια πρωτοφανούς έκτασης ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους μετανάστες είναι σε εξέλιξη.
Φράχτης στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις, κέντρα κράτησης μεταναστών με άθλιες συνθήκες, νόμοι που καθιστούν απαγορευτική τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την μετακίνησή τους στις χώρες της Ευρ. Ένωσης, επαναπροωθήσεις, μη εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου είναι πλέον η πολιτική στη χώρα του Ξένιου Δία. Αφού η κυρίαρχη πολιτική τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποίησε τους μετανάστες με φτηνή και συχνά ανασφάλιστη εργασία για τα μεγάλα έργα, για τις οικοδομές, για τις αγροτικές και οικιακές δουλειές, τώρα θέλει να τους ξεφορτωθεί χωρίς να αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις της. Σαν στημένες λεμονόκουπες μετανάστες, που το 2010 δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα, χάνουν το δικαίωμα παραμονής, μετατρέπονται σε παράνομους και τους περιμένει η απέλαση. Πολιτικοί πρόσφυγες εμπαίζονται και οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο δεν εξετάζονται. Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τους τρόπους απόδοσης ασύλου, καθώς εκκρεμεί η εξέταση πάνω από 50.000 αιτήσεων. Η κυβέρνηση όμως του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει ότι θα αφαιρέσει ακόμα και τη νομιμοποίηση που είχαν κερδίσει το 2008 με τους αγώνες τους 18 μετανάστες στην Κρήτη.
Αγώνες των μεταναστών για τα δικαιώματά τους είναι σε εξέλιξη. 300 μετανάστες βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 25/1 ζητώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών χωρίς προϋποθέσεις. Πάνω από ένα μήνα Ιρανοί και Παλαιστίνιοι μετανάστες στο Πολυτεχνείο και Αφγανοί στα Προπύλαια κάνουν απεργία πείνας ζητώντας άσυλο. Αυτό το οριακό μέσο πάλης, στην ουσία μας διαφωτίζει για τις οριακές συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.
Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν την αδράνεια και την αμηχανία απέναντι στο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, τους μετανάστες και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Να αποκρούσουν τη ρατσιστική, μισσαλόδοξη προπαγάνδα. Ο ρατσισμός που δυστυχώς φανερά ή συγκαλλημένα υιοθετείται και από εργαζόμενους αποτελεί μια από τις πιο βίαιες μεθόδους της αστικής τάξης και του κεφαλαίου για την διαίρεση της εργατικής τάξης και την καταστολή των αγώνων της. Καταδικάζοντας ένα κομμάτι της τάξης, αυτό των μεταναστών, σε συνθήκες σκλαβιάς χωρίς πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και άρα ανήμπορο να διεκδικήσει και τα εργατικά του δικαιώματα, στερεί και το εργατικό κίνημα από μια σημαντική συνιστώσα του και το εθίζει να δέχεται και την αφαίρεση των δικών του δικαιωμάτων. Απαιτείται να αντιστραφεί ο αυξανόμενος συντηρητισμός της κοινωνίας και της ρατσιστικής κατρακύλας που σιγοντάρεται όλο και περισσότερο και με τον πιο χυδαίο τρόπο από τα Μ.Μ.Ε. με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο που παρουσίασαν την παραμονή των μεταναστών στη Νομική: «Μαυριδεροί και βρωμιάρηδες καταληψίες που καταπατούν το άσυλο!» Και όμως η παραμονή των μεταναστών στη Νομική για την διεξαγωγή του αγώνα τους αποτελούσε μια ουσιαστική χρήση του ασύλου. Άσυλο σημαίνει όχι μόνο φιλοξενία εκδηλώσεων και συζητήσεων, αλλά και προστασία των διωκόμενων και των αγωνιζόμενων.
Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής του μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνεργατών της, του ρατσιστικού ΛΑ.Ο.Σ και της Ν.Δ., της Ε.Κ.Τ., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., προϋποθέτει τον μαζικό αγώνα όλων των εργαζομένων, την ενότητα ελλήνων και ξένων εργατών.
 Σεβασμός στα δικαιώματα των μεταναστών στη δουλειά και στην παραμονή.
 Να μην περάσουν τα απάνθρωπα σχέδια για τείχος, στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις κλπ. Απελευθέρωση της εξόδου από την χώρα χιλιάδων μεταναστών εφόσον το επιθυμούν και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Ιατροφαρμακευτική φροντίδα, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, επίδομα διαβίωσης, διερμηνεία και δωρεάν νομική υποστήριξη.
 Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου.
 Ανατροπή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το Άσυλο. Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, η Συνθήκη Σένγκεν και ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ.
 Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Κατάργηση του συνοριακού σώματος FRONTEX.
 Αποφασιστικό χτύπημα του φαινομένου της σωματεμπορίας της βιομηχανίας του sex, του λεγόμενου trafficking.
 Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
 Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με πλήρη κοινωνικά – πολιτικά – εργασιακά δικαιώματα. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες. Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδία των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αυτόματη απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους 200.000 μετανάστες της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
 Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών (μαζί και των θρησκευτικών) δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογές. Βοήθεια στην εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και γλώσσας για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και της ιστορίας των λαών τους. Δικαίωμα για Λατρευτικούς χώρους και κοιμητήρια για τις θρησκείες που δεν διαθέτουν.
 Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής. Άμεση μεγάλη περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών. Διάθεση των κερδισμένων κονδυλίων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στον τόπο μας.-

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑΝεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011


ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Από την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα είναι σε κινητοποιήσεις. Τα αιτήματα που προβάλλονται από το Σωματείο τους είναι τα παρακάτω :

• Ένταξη των Νομικών Προσώπων στο Δήμο, κατάργηση της Δημοτικής Επιχείρησης και ενσωμάτωση της στο Δήμο, όχι δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης για τον πολιτισμό.
• Εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Δημοτική Επιχείρηση.
• Άμεσες προσλήψεις στις υπηρεσίες του Δήμου για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να αποτραπεί κάθε περίπτωση περάσματος δραστηριοτήτων του Δήμου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Καταβολή στο προσωπικό του Δήμου των υπερωριών που τους οφείλονται για την περίοδο Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2010 καθώς και των χρημάτων που οφείλονται σε εργαζόμενους του Δήμου (φύλακες, Αθλητικός Οργανισμός, Πνευματικό Κέντρο). Διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων για την επόμενη περίοδο.

Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια και η ικανοποίηση τους είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο των εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και όλων των δημοτών. Αυτό για τους παρακάτω λόγους :

- Η ένταξη των δραστηριοτήτων και του προσωπικού των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων στο Δήμο περιορίζει τον κίνδυνο της παροχής των υπηρεσιών τους με τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή να μας βάζουν να πληρώνουμε επιπλέον για αυτές. Γίνεται οικονομία χρημάτων των δημοτών, γιατί δεν χρειάζονται έξτρα διοικητικές υπηρεσίες. Επίσης, με την ένταξη στο Δήμο οι δραστηριότητες αυτές ελέγχονται στοιχειωδώς από το Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να διαχειρίζονται από τα ανεξέλεγκτα, διορισμένα από το Δήμαρχο Διοικητικά Συμβούλια. Τέλος έτσι διασφαλίζονται καλύτερα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους

-Η κλαδική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου, τόσο για τη διασφάλιση του προσωπικού, όσο και για την αποφυγή περιπτώσεων ευνοιοκρατίας.

-Οι προσλήψεις προσωπικού από το Δήμο είναι αναγκαίες, το έχουμε άλλωστε επισημάνει πολλές φορές, για να βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών του στους δημότες. Φυσικά οι προσλήψεις αυτές πρέπει να γίνουν με δημόσιες-διαφανείς-αντικειμενικές διαδικασίες και το προσωπικό που θα προσληφθεί να είναι ισότιμο με εκείνο που ήδη υπηρετεί, δηλαδή μόνιμο και με αποδοχές, που καθορίζονται από την κλαδική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

-Το να καταβληθούν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα και υπερωρίες, που ήδη έχουν κάνει, και το να εξασφαλισθεί η περαιτέρω μισθοδοσία τους, είναι τόσο προφανή, που το γεγονός και μόνο ότι φτάσαμε σε απεργία και για το θέμα αυτό δείχνει την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την πολιτική που ασκεί.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ειδικά σήμερα, την περίοδο που όλοι βιώνουμε τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές με περικοπές μισθών συντάξεων και αύξηση του κόστους βασικών ειδών και υπηρεσιών, που προετοιμάζουν, με όχημα το πρόγραμμα Καλλικράτης, διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής παροχής σε υγεία, παιδεία, πρόνοια είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιδράσουμε σε αυτή την πολιτική και να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου σε όφελος των δημοτών.
15/2/2011

6/2/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν.Π. ΧΟΡΟΥ¨ " ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ"

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, συνεδρίασε πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή του, στην εποχή του Καλλικράτη. Ένα σοβαρό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η αναγκαστική, σύμφωνα με το Καλλικράτη, λήψη απόφασης για το αν θα περάσει το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» στον οργανισμό του Δήμου ή θα παραμείνει ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν απαραίτητο να υπάρχει η πλειοψηφία των ⅔ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που δεν διαθέτει η σημερινή δημοτική αρχή.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα έχει ταχτεί από την ίδρυσή της υπέρ της ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Πιστεύουμε ότι όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας που παρέχονται από το Δήμο πρέπει να έχουν δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα, να στηρίζουν τους δημότες, να μην συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην διέπονται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η λειτουργία θεωρούμε ότι μπορεί να εξασφαλίζεται περισσότερο με την ένταξη αυτών των υπηρεσιών στις λειτουργίες του δήμου και όχι όταν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται από ανεξέλεγκτα από τους δημότες Νομικά Πρόσωπα. Δεν υπάρχει για μας δίλλημα γραφειοκρατία ή ευελιξία. Με αυτή την πολιτική της δημ. αρχής τίποτα δεν επιτελείται σωστά ούτε πριν, ούτε τώρα. Το ζήτημα είναι να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός προσανατολισμός τους, η διαφάνεια στη λειτουργία τους, η ποιοτική προσφορά τους προς τους δημότες χωρίς αντίτιμο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτές..
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι μάσκες έπεσαν και ο βασιλιάς αποκαλύφθηκε γυμνός. Ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ήταν και εισηγητής παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να στηρίξει τη θέση του για να παραμείνει αυτοτελές Ν.Π. το Κέντρο Χορού. Οι ύμνοι προς το έργο του Κέντρου Μελέτης, έγιναν για να καλύψουν το βαθύτερο και ουσιαστικότερο στόχο του, που είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και της τέχνης, η ιδιωτικοποίηση του κέντρου μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις με ιδιώτες, τα ΣΔΙΤ, την παραχώρηση του χώρου σε επαγγελματίες ιδιώτες. Οι παραπάνω στοχεύσεις διαφάνηκαν ήδη από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου με θέμα: «Διοργάνωση Φεστιβάλ: τάσεις, εξελίξεις και προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», όπου παρέλασαν οι ιδιωτικές εταιρείες και διάφοροι καθηγητές μάναντζερ. Η Δημοτική Αρχή έχει δείξει και στο παρελθόν πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό με το Πνευματικό Κέντρο, που λειτουργώντας ως αυτοτελές Ν.Π., οργάνωνε το Φεστιβάλ των Βράχων, ως επιχείρηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αδιαφανή λειτουργία, παράλληλα διπλά βιβλία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αλήθεια μια τέτοια διοίκηση θέλει να φέρει και στη λειτουργία του Κέντρου Μελέτης;
Η άρνηση του δημάρχου στις θέσεις της αντιπολίτευσης (Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Καθαρή Επιλογή) και του Σωματείου Εργαζομένων για να ενσωματωθεί το Νομικό Πρόσωπο στο δήμο, αποδεικνύουν την εμμονή του για τη εφαρμογή και υλοποίηση του βασικού πυρήνα του Καλλικράτη, δηλαδή, τη μετατροπή του δήμου σε όχημα για την εισβολή των επιχειρήσεων και των ιδιωτών σε όλους τους τομείς ευθύνης του δήμου. Αυτή η άρνηση συνδυάστηκε με φραστικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή. Δυστυχώς, αυτά αποτελούν συνήθη τακτική κάθε εξουσίας, όταν θέλει να επιβάλλει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, όπως φαίνεται από την τακτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση στοχοποιώντας και μετατρέποντας σε αποδιοπομπαίο τράγο κάθε κομμάτι εργαζομένων που αντιστέκεται στα σχέδια της.
Οι απόψεις και οι πρακτικές του κ. Χαρδαλιά και της παράταξής του είναι γνωστές και δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Αλλά, για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των ⅔, που χρειαζόταν η απόφαση, εξασφάλισε 3 ψήφους ακόμα από την «αντιπολίτευση». Στυλοβάτες βρήκε στο πρόσωπο του κ. Χαλικιά από την «Καθαρή Επιλογή» και στους δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης «Στάση Βύρωνα», που έδωσαν την ψήφο τους. Η θετική ψήφος του κ. Χαλικιά, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς ιδεολογικά ταυτίζεται με τις αντιλήψεις της επιχειρηματικής δράσης του δήμου, του Καλλικράτη και των πολιτικών του. Εντύπωση προκαλεί η «Στάση Βύρωνα», που με τη θετική ψήφο της, στήριξε τη δημοτική εξουσία Χαρδαλιά ως αριστερός ψάλτης, όταν την χρειάστηκε σε μια κρίσιμη ψηφοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι στήριξαν αυτή την απόφαση αυτοί που κάλυψαν και τις επιλογές του κ. Χαρδαλιά στο Πνευματικό Κέντρο.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές του μνημονίου, του Καλλικράτη και τις απολήξεις τους. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου, που ισοπεδώνουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση, με τους δημότες-πελάτες.

2/2/2010

2/2/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com
1/2/2011
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 4 ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Μεγάλης έκτασης επιχείρηση για την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ξεκινά με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και με συμπτύξεις τμημάτων στο όνομα της περικοπής των δαπανών που επιβάλλουν η τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Βύρωνα η αρμόδια Διεύθυνση της 2βάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει τη συγχώνευση-κατάργηση 4 σχολείων της 2βάθμιας εκπαίδευσης στο Βύρωνα, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων. Το προωθούν συγκεκριμένα με τη συγχώνευση του 1ου Γυμνασίου με το 2ο Γυμνάσιο, του 1ου Λυκείου με το 2ο Λύκειο και με την κατάργηση του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου.
Οι στόχοι τους δεν κρύβονται, γιατί ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τη λειτουργία τμημάτων με 30 μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια και με 25 σε δημοτικά. Αυτά σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, και με τα μέτρα του μνημονίου, που ορίζουν 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, δηλαδή μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για διάλυση – υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Οι καταργήσεις σχολείων, ο μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και η μείωση συνολικά των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. κατατείνουν σε μια φτηνή, υποβαθμισμένη, δημόσια εκπαίδευση, με ανισότητες και ένταση των ταξικών φραγμών. Φτηνή εκπαίδευση για το κράτος και ακριβή για μαθητές και γονείς. Έτσι, ακόμα περισσότεροι μαθητές θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο και ακόμα περισσότερα παιδιά να οδηγούνται στην παραπαιδεία για να καταφέρνουν να το τελειώσουν. Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του εισοδήματος της οικογένειας από τα φροντιστήρια.
Η παράδοση του δημόσιου σχολείου στη ζούγκλα της «αγοράς» μεθοδεύεται με την υποχρηματοδότηση του από το κράτος, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του, και με τη μέθοδο αναζήτησης χρηματοδότησης από χορηγούς-εταιρείες, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Παράλληλα, προχωρά μέσα από την προσαρμογή του περιεχομένου και του προσανατολισμού των μαθημάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων για μαθητές περιορισμένης-μερικής-εξειδικευμένης γνώσης, αυριανούς φτηνούς-ευέλικτους- υποταγμένους εργαζόμενους.
Αυτά τα σχέδια, που καταστρώνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και στην ούγια τους γράφουν Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., μνημόνιο, εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις συγχωνεύσεις στους φορείς υγείας, πρόνοιας και τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Είναι μέτρα του «Καλλικράτη». Δεν μας πείθουν ότι γίνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των δανείων. Αφού, την ίδια ώρα διπλασιάζουν των αριθμό των σχολικών συμβούλων, έχουν δώσει εκατομμύρια για διαδραστικούς πίνακες και άλλα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, στηρίζουν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες και ξοδεύουν επίσης δισεκατομμύρια για εκστρατείες στο εξωτερικό, νατοϊκούς εξοπλισμούς και αγορές όπλων. Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική απαξιώνει το δημόσιο, δωρεάν σχολείο και το ρόλο του.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η άρνηση της στην πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης από τις 20/1 για να συζητηθεί το θέμα της κατάργησης σχολείων έκτακτα στο δημ. συμβούλιο με παρουσία των εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων δεν αποτελεί ολιγωρία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ούτε για την άρνηση να το συζητήσει στη συνεδρίαση στις 31/1, όπως ζητούσαν και σύλλογοι εκπαιδευτικών. Αποτελεί απόληξη της πολιτικής της που υποτιμά τις ανάγκες για αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση και εκφράζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολείων που αφορούν το κτιριακό, τη συντήρηση, τις ανάγκες υποδομών. Είναι η ίδια πολιτική που βρίσκει λεφτά να ξεκινά ασφαλτοστρώσεις δρόμων με επικίνδυνες κακοτεχνίες, αλλά δεν βρίσκει λεφτά για να αποπερατώσει το σχολείο του Καρέα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο και το Δήμο να μην γίνουν καταργήσεις σχολείων.
• ΖΗΤΑΜΕ την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτίρια και σε υποδομές.
• ΚΑΛΟΥΜΕ τη Δευτέρα 7/2, ώρα 8.30 μ.μ. όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να παραστούν στο δημ. συμβούλιο, που αποφασίστηκε κάτω από την πίεση της μαζικής συμμετοχής και απαίτησης στο χθεσινό δημ. συμβούλιο.
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ