2/11/11

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Επί της διαδικασίας.
Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα που έθεσε συλλογικότητα κατοίκων. Τη Δευτέρα 31/10/2011, στο δημ. συμβούλιο, που έγινε στις 3 το μεσημέρι, ο δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει το λόγο για 5’ σε κατοίκους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, όταν ο ίδιος μίλαγε για το θέμα αρκετή ώρα, μη δίνοντας το λόγο ακόμα και σε δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων, επικαλούμενος την απόφαση της παράταξής του να μην τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση. Στο μονόλογό του, ενώ δεν έδωσε το λόγο στους κατοίκους, είπε ότι οι κάτοικοι δε σέβονται το διάλογο, δεν ανταποκρίθηκαν σε ανύπαρκτη πρόσκληση, μίλησε για ιδεοληψίες, ευπρέπεια, κ.α..
Προσπάθησε να ταυτίσει την πρωτοβουλία για το Κοινωνικό Κέντρο με δημοτικές παρατάξεις, να επιδείξει πυγμή για άμεση εκμίσθωση αυτού του χώρου και του αντίστοιχου της παιδικής χαράς της Ανάληψης σε ιδιώτες. Επικαλέστηκε ότι δεν δίνονται δημόσιοι χώροι σε φορείς, όταν είναι γνωστό ότι πολλοί πολιτιστικοί και αθλητικοί (ακόμα και επαγγελματικοί) σύλλογοι στεγάζουν τις δράσεις τους σε δημοτικούς χώρους. Το δημ. συμβούλιο, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι δε συζητά, αλλά διεκπεραιώνει αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Είτε με διαδικαστικά προσχήματα, είτε παραβιάζοντας, ακόμα και την υποχρεωτικά προβλεπόμενη από το νόμο συζήτηση όταν υπάρχουν υπογραφές δημοτών, αρνείται να γίνει συζήτηση για προβλήματα ή διεκδικήσεις που θέτουν οι κάτοικοι.

Επί της ουσίας.
Οι δημόσιοι χώροι του Βύρωνα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είτε παραδίδονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, είτε αφήνονται εγκαταλελειμμένοι να ερημώνουν, για να στρωθούν πιο εύκολα τα σχέδια για την ιδιωτικοποίησή τους, ή για το απευθείας ξεπούλημά τους, ή για την οικοδόμηση τους, αν είναι ελεύθεροι. Η ασκούμενη δημοτική πολιτική είναι μέρος της πολιτικής των δυνάμεων που διαχειρίζονται το πολιτικό σύστημα, για ξεπούλημα και απαξίωση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας και κάθε κοινωνικού αγαθού. Έτσι, εδώ και καιρό, ανάμεσα στους άλλους, οι χώροι των αναψυκτηρίων μέσα στις παιδ. Χαρές Αγ. Τριάδας και Ανάληψης έχουν κλείσει, το ίδιο και τα Άστρα.
Στο Βύρωνα των 100.000 κατοίκων η έλλειψη δημόσιων χώρων για φιλοξενία συζητήσεων, εκδηλώσεων, δράσεων και ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας είναι τεράστια. Κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες επανειλημμένα επισημαίνουν το πρόβλημα στέγασης πολιτιστικών, δημιουργικών, κοινωνικών, ερασιτεχνικών δραστηριοτήτων για τις ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας. Ο μοναδικός πρόσφορος χώρος για την πραγματοποίηση συζητήσεων ή άλλων εκδηλώσεων, το στέκι νεολαίας στο Ταπητουργείο, δεν χρησιμοποιείται ως τέτοιο, και δεν είναι συχνά διαθέσιμο για εκδηλώσεις. Μόνο η Λουίζα έχει απομείνει και αυτή είναι μισθωμένη από ιδιώτη.
Στις νέες συνθήκες της κρίσης, οι ανάγκες για δημόσιους χώρους κοινωνικής συνεύρεσης και αλληλεγγύης είναι πιο επιτακτικές. Πρωτοβουλία κατοίκων ξεκίνησε να δημιουργήσει Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο στο Βύρωνα. Από την άνοιξη έχει κάνει σειρά συζητήσεων για το θέμα, έχει απευθυνθεί στο δημοτικό συμβούλιο με εκατοντάδες υπογραφές για να στηριχτεί η προσπάθεια και να παραχωρηθεί ο κλειστός χώρος «Λαμπηδόνα» στην παιδική χαρά της Αγ. Τριάδας. Κάτοικοι έχουν πλαισιώσει τις δράσεις της. Πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει στο χώρο της παιδικής χαράς. Εκδηλώσεις για παιδιά, συζητήσεις, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου της Λαμπηδόνας, κ.α.. Η Λαμπηδόνα έμενε κλειστή να ερημώνει και ο καιρός δεν επέτρεπε τη συνέχιση των εκδηλώσεων στον ανοικτό χώρο. Ο δήμαρχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να μισθώσει τη Λαμπηδόνα σε ιδιώτη. Η Λαμπηδόνα άνοιξε, οι κάτοικοι καθάρισαν, τακτοποίησαν το χώρο και συνέχισαν τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό της. Την Παρασκευή στις 28 Οκτώβρη ο κ. δήμαρχος έδωσε εντολή στη δημοτική αστυνομία και φύλακες του δήμου να κλείσουν πάλι τη Λαμπηδόνα και να την φρουρούν σε 24ωρη βάση. Την ίδια ώρα που δεν διαθέτει φύλακα, σε 24ωρη βάση ούτε για τον τεράστιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Εργάνη, όπως ζητούν οι σύλλογοι γονέων για την προστασία της εκτεθειμένης δημόσιας περιουσίας. Οι οικονομικές περικοπές είναι επιλεκτικές και στο όνομα τους γίνεται θύμα ο πολιτισμός, η παιδεία, η υγεία , οι λαϊκές ανάγκες.

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους. Είναι δημόσια περιουσία και συντηρείται με τα λεφτά των κατοίκων. Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση, την εγκατάλειψη, το κλείσιμο, την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημά τους. Ο δήμος έχει υποχρέωση να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και ισότιμα να αντιμετωπίζει κάθε συλλογικότητα. Ο πολιτισμός και η χρήση των δημόσιων χώρων είναι δικαίωμα όλων.

31/10/2011