22/2/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ "ΕΡΓΑΝΗ Α.Ε."

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΡΓΑΝΗ

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα πληροφορήθηκε ότι στην εταιρεία Εργάνη Α.Ε., εταιρεία παραγωγής μπετόν στην περιοχή μας, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Με πρόσχημα την πώληση της εταιρείας στην ΑΓΕΤ-LAFARGE, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας θέλουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να καρπωθούν και τους μισθούς των εργαζόμενων.
Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους και στηρίζουμε τον αγώνα και την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για την ενημέρωση των κατοίκων του Βύρωνα και για να υπάρξει αλληλεγγύη στην πάλη τους.
Είναι παράλογο οι εργαζόμενοι να αποτελούν κάθε φορά την εύκολη λεία για εκμετάλλευση. Τον καιρό των κερδών να τους ζητούνται να βάλουν πλάτη για την «ανάπτυξη» των εταιρειών και τον καιρό των ζημιών να είναι τα θύματα που πρώτοι πληρώνουν τα σπασμένα. Ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης είναι φανερό ότι με όλα τα μέσα από κοινού τα αστικά κόμματα, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, όλο το κεφάλαιο και τα Μ.Μ.Ε. θέλουν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος να υποβληθούμε σε θυσίες. Μόνο που στην άκρη του τούνελ πάλι αυτοί θα διατηρούν τα κέρδη τους και θα διαχειρίζονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και εμείς θα έχουμε χάσει τις δουλειές μας, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματά μας. Όπως αυτοί είναι ενωμένοι, έτσι και εμείς μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΦΤΗΝΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

• Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις όποιες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΡΓΑΝΗ Α.Ε..
• Οι εργαζόμενοι της Εργάνη Α.Ε. να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.
• Καμιά επιβαρυντική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Καμιά απόλυση.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
22/2/2010

19/2/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ 2 ΑΘΩΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ.

Το τελευταίο διάστημα δυο νέοι άνθρωποι πλήρωσαν στο Βύρωνα με τη ζωή τους τις συμπλοκές κακοποιών με την αστυνομία. Αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη η πολιτική που θέλει την αστυνομία να δρα ανεξέλεγκτα στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας ή της «ασφάλειας» μας.
Τραγική κατάληξη είχε η χρήση όπλου από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας στο κατάστημα Γερμανός στην οδ. Κύπρου στις 12/3/2009. Κόστισε τη ζωή μιας νέας κοπέλας. Οι κακοποιοί που μπήκαν να ληστέψουν με την απειλή όπλων δεν υπολόγισαν την παρουσία πελάτη-αστυνομικού με πολιτικά, που χρησιμοποίησε το πυροβόλο όπλο του. Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στον κλειστό χώρο του καταστήματος ήταν να σκοτωθεί η νεαρή υπάλληλος του καταστήματος Αθανασία Γκίνη και τραυματίστηκε ο ένας ληστής που συνελήφθη. Όλα αυτά για 300 €.
Δεύτερη τραγική κατάληξη είχε και η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις 16/2/2010 για τη σύλληψη κακοποιών στην οδ. Ζ. Πηγής. Αφού τους παρακολούθουσαν, θεώρησαν καλό σε πολυσύχναστο σημείο στο Βύρωνα με παρουσία κόσμου να αρχίσουν την επιχείρηση τους, καθιστώντας όμηρο μια ολόκληρη γειτονιά. Οι κατηγορίες για φιάσκο της αστυνομίας την προηγούμενη μέρα, που αφοπλίστηκαν αστυνομικοί από τους ίδιους κακοποιούς, έπρεπε να ξεπλυθούν με αίμα. Μόνο που το αίμα ήταν του 25χρονου υδραυλικού Νίκολας Τόντι που ξεφόρτωνε τα εργαλεία του. Δέχτηκε 9 σφαίρες από την αστυνομία. Παρά τρίχα τη γλύτωσαν η υπάλληλος του φούρνου και ο άλλος συνάδελφος του Τόντι. Ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιχείρηση της Αστυνομίας, τη στιγμή που υπάρχει ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, δήλωσε ότι «είναι πολύ επιτυχημένη, αφού συνελήφθησαν οι δύο αδίσταχτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί». Η «χαμένη υπόληψη» της ελληνικής αστυνομίας δεν ταράζεται από ένα ακόμα φόνο. Μπορεί να τον χαρακτηρίζουν παράπλευρη απώλεια αμάχων, όπως κάνουν οι αμερικανοί στο Ιράκ. Και ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης καλύπτει την αστυνομία δηλώνοντας ότι ο θάνατος του νεαρού πατέρα οφείλεται στην κακή τύχη. Επειδή, όμως εμείς θεωρούμε πολύτιμη την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη. Πρέπει να αντιδράσουμε.

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ
Είναι φανερό ότι σε εποχές που η φτώχεια και η περιθωριοποίηση εντείνονται, αυξάνονται τα κρούσματα παραβατικότητας. Ενώ αυξάνεται και η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία που προβάλλει τα πρότυπα του εύκολου πλουτισμού και ανέχεται τη διαφθορά. Αλλά, όπως δείχνει και η εμπειρία των ΗΠΑ οι σφαίρες, οι φυλακές και η καταστολή δεν λύνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, αντίθετα το αναπαράγουν.
Η εξουσία και όσοι εξυπηρετούνται από αυτήν μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους, να σπείρουν κλίμα ανασφάλειας, να επιβάλλουν αστυνομοκρατία και νόμους για την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομία, όμως το πιο επικίνδυνο είναι να υπάρχει από την κοινωνική πλειοψηφία ανοχή ή σιωπή συναίνεσης σε αυτά τα φαινόμενα.
Η αστυνομοκρατία επιβάλλεται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο. Στο μετρό, σε πολυσύχναστα σημεία υπάρχουν ένστολοι με προτεταμένα όπλα. Μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν προκαλούν. Στο Βύρωνα ζούμε την όλο και πιο πυκνή παρουσία ομάδων Δ, τους ελέγχους σε κατοίκους που κάνουν αφισσοκολήσσεις, την τακτική παρουσία ασφαλιτών και αστυνομικών στους χώρους των σχολείων. Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ο έλεγχος που έκαναν σε νέους που γύριζαν από πάρτι τη νύκτα στις 30/12/2010 στην οδ. Κολοκοτρώνη. Με στυλ ράμπο και βρισιές ξάπλωσαν τον έναν ανάσκελα στο δρόμο και μετά τον οδήγησαν στο περιπολικό με απειλή ότι θα του απαγγείλουν και κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής. Αυτό το κλίμα του φόβου, της ανασφάλειας, της αστυνομοκρατίας και της καταστολής είναι απαραίτητο για το πολιτικό σύστημα που θέλει να μας οδηγήσει σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, μετατρέποντας την εργασία σε φτηνή, ευέλικτη, περιοδική και ανασφάλιστη και τους ανθρώπους σε αναλώσιμη ύλη για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Το κλίμα φόβου να μην περάσει. Όλοι εδώ και τώρα να απαιτήσουμε :
• Όχι στην αστυνομοκρατία. Όχι χρήση όπλων στις γειτονιές μας. Όχι άλλο αίμα για την αστυνομία.
• Μακριά η αστυνομία από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Όχι στις περικυκλώσεις πανεπιστημιακών χώρων και στις προσπάθειες κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
• Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις. Να πάψει να παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
• Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για δολοφονικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, σκευωρίες.
• Όχι στην ποινικοποίηση της κοινωνικής, συνδικαλιστικής-απεργιακής δράσης.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2010

2/2/10

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΓΡΑ" ΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ


Πληροφορηθήκαμε την απόλυση του γνωστού αγωνιστή-συνδικαλιστή του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου –Χάρτου Αττικής, Ντίνου Παλαιστίδη, από τις εκδόσεις Άγρα. Η διεκδίκηση συνάντησης με τον εργοδότη για να καθοριστεί η ειδικότητά του στην επιχείρηση, σε εφαρμογή και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Συλλόγου, αντιμετωπίστηκε με άρνηση. Η προσφυγή στη συνέχεια στην επιθεώρηση Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του.

Είναι άδικο ένας εργαζόμενος που για χρόνια δουλεύει σε μια επιχείρηση να μην έχει ούτε καν το δικαίωμα να συναντηθεί με τον εργοδότη του και όταν προσφεύγει σε «θεσμούς» που υπάρχουν για να επιλύουν εργατικές διαφορές να τιμωρείται με εκδικητική απόλυση.
Θεωρούμε ότι η εργασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κάθε εργαζόμενου είναι αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο, αλλά φαίνεται ότι θεωρούνται καταχρηστικά για τις εταιρείες ακόμα και αν αντικείμενό τους είναι η έκδοση βιβλίων.

Δηλώνουμε:
- Την αμέριστη αλληλεγγύη στον Ντίνο Παλαιστίδη και το Σύλλογό του.
- Την αποδοκιμασία μας στην τακτική του ιδιοκτήτη των εκδόσεων Άγρα.
- Την διάθεσή μας να στηρίξουμε όλες τις μορφές συμπαράστασης στον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης (μποϋκοτάζ στις πωλήσεις των εκδόσεων, ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας για το θέμα, κ.α.)

1/2/2010