30/9/09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ B PLUS 9/2009

Σε τι βαθμό επηρεάζει η παρουσία της παράταξής σας στο Δ.Σ τις εξελίξεις στο δήμο;

Η παρέμβαση μας είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Μετά την εκλογή μας, θεωρούμε ότι προχώρησε σε μεγάλο βαθμό αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο, δηλαδή να υπάρχει αντιπολίτευση και μέσα, όπως και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συντηρητική, φορομπηχτητική και κατασταλτική πολιτική των δημοτικών αρχών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε αδυναμίες και ελλείψεις. Είτε αυτές αφορούν εμένα, είτε τη σύνδεση της Αριστερής Παρέμβασης με όλα τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς και την ανάδειξή τους στο Δημ. Συμβούλιο, είτε τη συμβολή μας στην ισχυροποίηση ενός διεκδικητικού κινήματος στην πόλη. Συνεχίσαμε, όμως, από καλύτερες θέσεις τη δράση μας. Από τη μέρα της ορκομωσίας ξεκινήσαμε καμπάνια ενάντια στη νέα μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών και δημιουργήθηκε κίνημα αντίστασης. Αναδείξαμε προβλήματα πολιτισμού και αθλητικών υποδομών. Συμβάλλαμε σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν για προβλήματα των σχολικών υποδομών, των παιδικών σταθμών, γενικότερα των κοινωνικών υποδομών, της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, της προστασίας των ελεύθερων χώρων. Ιδιαίτερα για το μεγάλο ζήτημα του περιβάλλοντος και της προστασίας του Υμηττού.

Ποια είναι η θέση σας και ποια η γνώμη σας για την πολιτική της δημοτικής αρχής;

Εμείς διαφωνούμε ριζικά με την πολιτική της δημοτικής αρχής. Βασίζεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Εκφράζεται στις κοινωνικές υποδομές με την ανταποδοτική λειτουργία τους, στην ανάθεση και στον προσανατολισμό των έργων, στη διοίκηση του δήμου. Δηλαδή ο Δήμος, τοπικό κράτος και επιχείρηση, με το δημότη πελάτη. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τον πολιτισμό αν δεν πληρώσεις δεν θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις προγράμματα χορού, ζωγραφικής, κ.α. Ακόμα και οι συναυλίες του Θέατρου Βράχων είναι πανάκριβες, όταν οι ίδιες σε άλλες περιοχές γίνονται με πιο φτηνό εισιτήριο. Επίσης, στον αθλητισμό, αντί να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση και παροχή υποδομών, όσοι θέλουν να αθλούνται όλοι πληρώνουν αναγκαστικά είτε απευθείας στο δήμο για να παίξουν σε ένα γήπεδο, είτε αναγκαζόμενοι να ενταχτούν σε ομάδες. Αντίστοιχα στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν υποχρεωτικά τροφεία.

Ως άνθρωπος εκ των έσω πιστεύετε ότι έχουν γίνει έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη;


Μια ανάπλαση, ή μια συντήρηση εγκαταστάσεων είναι αυτονόητες. Όμως και αυτές που πραγματοποιούνται γίνονται αφού έχει προηγηθεί η εγκατάλειψη των χώρων. Ξοδεύονται χρήματα εκεί, αλλά έργα υποδομών δεν γίνονται. Αυτά που γίνονται φαίνεται να στοχεύουν περισσότερο στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης ιδιωτικών κατασκευαστικών συμφερόντων. Παράδειγμα, κατακυρώθηκε με διαγωνισμό σε εταιρεία η κατασκευή στίβου 395 μέτρων στο Δημοτικό Στάδιο. Με απόφαση το Μάρτη του 2007 η δημ. πλειοψηφία ψηφίζει επέκταση κατά 5 μέτρα του στίβου και ταυτόχρονη προσαύξηση 45% της αρχικής τιμής. Και ρωτάμε γιατί υπάρχει αυτή η δυσανάλογη αύξηση στο κόστος του έργου; Γιατί δεν σχεδιάστηκε από την αρχή το έργο για 400 μέτρα; Γιατί αυτές οι διαδικασίες;
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει μέριμνα για εξεύρεση ελεύθερων χώρων, χώρων για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, για έργα αποχέτευσης ομβρίων. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς και στη σχολική στέγη, αλλά η δημ. αρχή κρατάει 2,5 χρόνια κλειστό τελειωμένο σχολείο στη Βυζαντίου. Επίσης, χρειαζόμαστε βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας με τακτικά, ποιοτικά, δωρεάν, γρήγορα δρομολόγια. και επέκταση του μετρό και στο Βύρωνα. Αντ’ αυτού το μόνο έργο που βλέπουμε για το κυκλοφοριακό είναι η κατασκευή ιδιωτικών πάρκινγκ. Η δημ. αρχή παραχωρεί δημόσιους χώρους σε ιδιωτική εταιρεία για εκμετάλλευση. Αυτό συνέβη στον Καρέα Το ίδιο και χειρότερα στο Κέντρο του Βύρωνα, όπου κατασκευάζεται υπέργειο πολύωροφο πάρκινγκ σε ελεύθερο δημόσιο χώρο, παραβιάζοντας το σκοπό της απαλλοτρίωσης και της απόφασης, που ήταν πλατεία και υπόγειο πάρκινγκ.

Θίξατε το ζήτημα του περιβάλλοντος. Δεν συμφωνείτε ότι η δημοτική αρχή έχει επιδείξει σημαντικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα;

Πείτε μου το έργο. Ο κος Χαρδαλιάς είναι πολύ καλός στην εικόνα και την επικοινωνιακή πολιτική. Επί της ουσίας όμως τι γίνεται; Έχουν δημιουργηθεί νέες παιδικές χαρές, πλατείες, ελεύθεροι χώροι στο δήμο Βύρωνα; Εμείς λέμε όχι. Τι μέτρα παίρνει για το περιβάλλον και τον Υμηττό; Ήθελε να μεταφέρει το Δημαρχείο στον Κουταλά. Ήθελε να φτιάξει παιδικό σταθμό στη Β’ Ζώνη. Ευτυχώς αυτά, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, έχουν παγώσει. Πως αντιμετωπίζει τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε για να αποτελεί η φύση νέο τομέα κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παράδειγμα με τους νέους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό. Η δημοτική αρχή στην ουσία συναινεί, παρά το ότι έχουν επισημανθεί οι συνέπειες τους στην καταστροφή του δάσους και στην επιβάρυνση της ζωής στην πόλη μας. Όσο για την οικοδόμηση μέσα στον στρατόπεδο της Αεροπορίας, γιατί άφησε να περάσουν 2 μήνες, από τότε που το καταγγείλαμε, για να παρέμβει, ενώ ωστόσο έπεσαν χιλιάδες κυβικά μπετόν μέσα στο δάσος; Και σχετικά με τις χρήσεις, διεκδικήσεις και καταπατήσεις στον Υμηττό ως πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος του Βύρωνα θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα και να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προστασία του Υμηττού.

Το ότι έχετε μόνο μια έδρα στο Δ.Σ δυσκολεύει το έργο σας;

Παρότι έχουμε μόνο μία έδρα οι παρεμβάσεις μας και τα θέματα που αναδεικνύουμε είναι πολλά. Βέβαια αν είμαστε περισσότεροι θα ήταν καλύτερα. Η προσπάθεια μας όμως δεν πρέπει να μετριέται μόνο με την ποσότητα των θεμάτων που ασχολούμαστε, αλλά και με το περιεχόμενο του προσανατολισμού μας, γιατί δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Η δράση μας στοχεύει στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων κόντρα στη αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Αν και είναι νωρίς να μιλάμε για εκλογές, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι στον κεντρικό άξονα της Αριστερής Παρέμβασης θα είναι να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα, να βρεθούν λύσεις και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της συλλογικής ανεξάρτητης δράσης των κατοίκων. Προσδοκούμε επίσης να ανέβει η συμμετοχή και η δράση των κατοίκων ώστε να ξεπεραστεί η ανάθεση και η εκχώρηση της ψήφου σε σωτήρες.



Ανά καιρούς έχετε δεχτεί διάφορες επιθέσεις από τις αντίπαλες παρατάξεις. Ποια είναι η απάντησή σας;

Είναι φυσικό, όταν συγκρουόμαστε με το οικονομικό και δημοτικό κατεστημένο και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, να δεχόμαστε επιθέσεις. Επίσης, αφού υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στις παρατάξεις του δημ. συμβούλιου αναπτύσσονται αντιπαραθέσεις, πολλές φορές δυστυχώς συκοφαντικές, κούφιες και ανούσιες. Όσο πλησιάζουμε προς τις δημ εκλογές η πολεμική θα εντείνεται. Ελπίζουμε οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται με πολιτικούς όρους και η αντιπαράθεση να γίνεται με αρχές.


Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους δημότες του Βύρωνα;
Σωτήρες δεν υπάρχουν για να τους αναθέτουμε την επίλυση των προβλημάτων. Κανένας εφησυχασμός απέναντι στα μέτρα που μας ετοιμάζουν κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, καμιά αυταπάτη για τις προεκλογικές υποσχέσεις των επίδοξων διαχειριστών της κεντρικής και δημοτικής εξουσίας. Ελπίδα βρίσκεται στη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αριστεράς και ενός γερού εργατικού κινήματος. Μόνος δρόμος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας είναι η δράση και ο συλλογικός αγώνας.

ΣΕ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟ

ΓΙΑ ΣΑΚΕΤΑ

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την πολιτική ευθύνη για την οικοδόμηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο στρατόπεδο της Αεροπορίας, χωρίς πολεοδομική άδεια ή ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας. Αποτελεί μέρος των γενικότερων σχεδίων της που φέρνουν αποψίλωση όλων των δασών μαζί και του Υμηττού, στο όνομα της προσοδοφόρας «ανάπτυξης», όπως γίνεται και με τα σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους.
Σοβαρή είναι και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του ΣΠΑΥ, που άφησαν να περάσουν 2 μήνες εργασιών και να ριχτούν άφθονοι τόνοι μπετόν χωρίς να πάρουν άμεσα μέτρα για τη διακοπή τους. Από τις 3 Ιούνη, όταν αντιληφθήκαμε την έναρξη των έργων, ενημερώσαμε το Δήμαρχο εγγράφως και ρωτούσαμε τι μέτρα προτίθεται να πάρει. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο, στο Υπουργείο Άμυνας, στην Πολεμική Αεροπορία και στο ΣΠΑΥ ρωτώντας τι αφορούν τα έργα, αν είναι σε γνώση τους, με τι άδεια γίνονται και τι μέτρα θα πάρουν για τη διακοπή τους. Απάντηση δεν λάβαμε από κανένα. Στις 17 Ιούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε ξανά το θέμα και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πάρθηκε καμιά απόφαση και δεν ενημερωθήκαμε για το αν γίνονται ενέργειες και ποιες. Σιγή ιχθύος, παρά και τις κινητοποιήσεις των Κατοίκων.
Η τωρινή προσωρινή απόφαση αναστολής, είναι ένα πρώτο βήμα, που όμως δεν μας εφησυχάζει γιατί δεν ξεχνάμε την αρχική αρνητική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που ανοίγει την όρεξη για παρόμοιες αυθαιρεσίες.
Είναι φανερό ότι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να υπερασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον είναι η κινητοποίηση όλων των κατοίκων. Η προστασία του Υμηττού δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής προβολής και κούφιων αντιπαραθέσεων για τις ατομικές ικανότητες χειρισμών από τους επίδοξους διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας, μακριά και έξω από τους κατοίκους.
Απαιτείται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, να μην περιοριστούν σε συμβολικές ενέργειες και αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να βάλουμε φραγμό με τη μαζική ανεξάρτητη δράση των Κατοίκων για να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα και να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις από τον Υμηττό.

1/9/2009

ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΚΕΤΤΑ 8/2009

ΓΙΑ ΣΑΚΕΤΑ

Ο Υμηττός πληγώνεται από πολλά. Πυρκαγιές, εργοτάξια, εγκατάλειψη του δάσους, μπαζώματα, εκμετάλλευση του ως φτηνή γη για «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, χρήσεις από το στρατό, καταπατήσεις, διεκδικήσεις από εκκλησία, «νόμιμη» και παράνομη δόμηση. Υπεύθυνοι: κράτος, κυβερνήσεις, επιχειρηματικά και κατασκευαστικά συμφέροντα, εκκλησία, δήμοι, ΔΕΚΟ, βαρώνοι των ΜΜΕ, καταπατητές. Υπόστρωμα: η πολιτική της προσοδοφόρας «ανάπτυξης», η επικράτηση του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού και του άμεσου κέρδους έναντι του μακροπρόθεσμων συλλογικών αξιών, η αποθέωση του ατομικού βολέματος.
Μαζί με τις χρόνιες πληγές του Υμηττού, αυτή την περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αποκαλυπτικό συνδυασμό : πυρκαγιά, σχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ για νέο διάταγμα του καθεστώτος που διέπει την προστασία του Υμηττού, οικοδόμηση από το Υπουργείο Άμυνας μέσα στο στρατόπεδο της Αεροπορίας, Νέοι Αυτοκινητόδρομοι του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το χαριστικό πλήγμα θα δοθεί με τα σχέδια για νέους αυτοκινητόδρομους και τη σήραγγα μέσα στον Υμηττό, που εξάγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δήθεν στο όνομα των κυκλοφοριακών αναγκών των κατοίκων, αλλά στην πραγματικότητα για την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, αντί να προωθηθούν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιβάλλεται το ξεκοίλιασμα του βουνού και η κοπή δεκάδων χιλιάδων δέντρων. Είναι τόση η πονηριά του ΥΠΕΧΩΔΕ που μαζί με τους μεγαλοκατασκευαστές-ιδιοκτήτες ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν ότι το έργο σέβεται και θα βοηθήσει το περιβάλλον. Από την άλλη δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την υποκρισία όσων ξέρουν τι θα συμβεί και είτε σιωπούν, είτε προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν στρέφοντας την προσοχή σε άλλα περιβαλλοντικά θέματα, είτε εξαντλούν την περιβαλλοντική ευαισθησία τους με προτάσεις για καλύτερες χαράξεις των δρόμων. Η υλοποίησή του έργου προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο δάσος, το πράσινο και την πανίδα του βουνού. Δεν κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να κινητοποιηθούμε και να μην επιτρέψουμε να προχωρήσουν τα σχέδια τους, που αντιμετωπίζουν τον Υμηττό και κάθε ελεύθερο δημόσιοι χώρο ως νέο τομέα εκμετάλλευσης, που θυσιάζουν τη φύση στην αγορά και στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
1/9/2009

1/9/09

ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 9/2009

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αν πιάνανε οι ευχές των ανθρώπων θα ήταν ωραίο. Ευχόμαστε δημιουργική χρονιά και καλή πρόοδο για όλη τη σχολική κοινότητα. Όμως, ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα. Υποχρηματοδότηση που οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μεγάλες ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές, αίθουσες, υποδομές. Οι γονείς υποχρεώνονται σε πολλά έξοδα για βοηθήματα, φροντιστήρια και ιδιαίτερα, που αρχίζουν σε όλο και μικρότερη ηλικία. Τα παιδιά βιώνουν άγχος και αδιέξοδα και πολλά εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο.
Από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος και η παιδεία ως εμπόρευμα που πρέπει να ρυθμίζεται από τα ιδωτικοοικομικά κριτήρια.
Στο Βύρωνα τα ιδιαίτερα προβλήματα στα κτίρια και τις υποδομές είναι αρκετά (από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα λύκεια). Στρίμωγμα σε ακατάλληλα κτίρια, Ανεπαρκείς χώροι προαυλίων, Πρόχειρες κατασκευές ως εύκολη, προσωρινή και τελικά μόνιμη λύση, Υπόγεια ως αίθουσες, Πλημμελής συντήρηση. Στους παιδικούς σταθμούς παραβιάζεται η αναλογία παιδιών-παιδαγωγών, Αποκλείονται ακόμα και παιδιά εργαζόμενων γονέων. Το σχολικό κτίριο της οδ. Βυζαντίου, παρά τις ελλείψεις σε αίθουσες, δεν παραδίδεται ούτε φέτος με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, χωρίς πια καμιά δικαιολογία.
Τα προβλήματα πηγάζουν και από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής να μη δίνει προτεραιότητα στα θέματα παιδείας και γι΄ αυτό ζητήσαμε από τον Ιούνη του 2009 στο Δημ. Συμβούλιο να υπάρξει μέριμνα για άμβλυνση τους. Αλλά και στην παιδεία λύσεις στα προβλήματα επιβάλλει ο αγώνας των ίδιων των ανθρώπων, ευχόμαστε να υπάρξει από όλη τη σχολική κοινότητα διάθεση και ενασχόληση για να διεκδικηθούν και να επιβληθούν λύσεις.

1/9/2009